Het Zicht: Beoordelen op Uiterlijk
Kleur van wijn en wat het betekent
De kleur van wijn is meer dan alleen esthetisch aantrekkelijk; het geeft ons veel informatie over de wijn die we gaan proeven. Hier zijn enkele belangrijke punten over wijnkleur en wat het kan betekenen:
- Druivensoort: Over het algemeen kunnen specifieke druivensoorten bepaalde kleuren in hun wijnen bevorderen. Zo zal Cabernet Sauvignon vaak een diepere, donkerdere kleur hebben dan Pinot Noir.
- Leeftijd van de wijn: Bij witte wijnen wordt de kleur donkerder naarmate ze ouder worden, terwijl bij rode wijnen de kleur juist lichter wordt naarmate ze ouder worden. Een jonge witte wijn kan een lichtgele tot groenige tint hebben, terwijl een oudere witte wijn goudgeel tot amberkleurig kan zijn. Jonge rode wijnen hebben vaak een diepe paarse kleur, terwijl oudere rode wijnen een robijnrode tot bruinachtige tint kunnen ontwikkelen.
- Rijpheid van de druiven: De kleur van de wijn kan ons ook iets vertellen over de rijpheid van de druiven op het moment van de oogst. Over het algemeen geven rijpere druiven dieper gekleurde wijnen.
- Vinificatiemethode: De manier waarop de wijn wordt gemaakt, kan ook invloed hebben op de kleur. Bijvoorbeeld, rode wijn krijgt zijn kleur door contact met de druivenschillen tijdens de vinificatie. Hoe langer dit contact, hoe dieper de kleur van de wijn zal zijn.
Om de kleur van een wijn goed te kunnen beoordelen, is het het beste om de wijn in goed licht te bekijken tegen een witte achtergrond. Kijk van bovenaf in het glas en let op de kleur in het midden van het glas (het ‘hart’) en aan de randen.
Kijken naar helderheid en viscositeit
Naast de kleur van een wijn zijn de helderheid en de viscositeit ook belangrijke visuele indicatoren die we kunnen beoordelen voordat we een slok nemen. Hieronder leggen we uit wat deze termen betekenen en hoe ze ons kunnen helpen bij het proeven van wijn.
Helderheid
Helderheid verwijst naar hoe helder of troebel een wijn is wanneer je erdoorheen kijkt. In het algemeen zijn de meeste wijnen helder, wat betekent dat ze vrij zijn van zwevende deeltjes en sediment. Als een wijn troebel is of als er zichtbare deeltjes in zweven, kan dit een indicatie zijn van een fout bij het wijnbereidingsproces, hoewel sommige natuurlijke wijnen of ongefilterde wijnen een zekere troebelheid kunnen hebben.
Viscositeit
Viscositeit verwijst naar de ‘dikte’ of ‘stroperigheid’ van een wijn, wat je kunt zien door naar de ‘tranen’ of ‘benen’ van de wijn te kijken – de druppels die langs de zijkant van het glas naar beneden lopen nadat je de wijn hebt rondgedraaid. Wijnen met een hogere viscositeit zullen langzamer langs de zijkanten van het glas naar beneden lopen en zullen dikkere tranen of benen hebben.
Over het algemeen wijst een hogere viscositeit op een hoger alcohol- of suikergehalte in de wijn. Dus een wijn met dikke, langzaam bewegende tranen zal waarschijnlijk een hoger alcoholgehalte of meer restsuiker hebben dan een wijn met dunne, snel bewegende tranen.
Bij het beoordelen van de helderheid en viscositeit van een wijn, is het belangrijk om de wijn tegen een witte achtergrond te bekijken onder goed licht. Draai de wijn zachtjes rond in het glas om de tranen te vormen en let dan op hoe helder de wijn is en hoe snel of langzaam de tranen langs het glas naar beneden lopen.
Praktische oefeningen in het visueel beoordelen van verschillende wijnen
Nu je de basisprincipes van het visueel beoordelen van wijn begrijpt, is het tijd om je vaardigheden in de praktijk te brengen. Hier zijn enkele oefeningen die je thuis kunt doen:
Nog geen wijn in huis?
Tik op de Home-knop en neem een kijkje bij de online wijnwinkels.
Het kan lonen om gelijk rekening te houden met de proefoefeningen in de komende lessen.
Oefening 1: Kleurvergelijking Voor deze oefening heb je twee verschillende soorten rode wijn nodig, bijvoorbeeld een Pinot Noir en een Cabernet Sauvignon. Schenk elk in een apart glas en vergelijk de kleuren. Let op de verschillen in kleurdiepte, helderheid en tint.
Oefening 2: Leeftijdsbepaling Voor deze oefening heb je twee flessen van dezelfde soort wijn nodig, maar van verschillende jaargangen. Kijk naar de kleur van de wijnen en probeer te raden welke wijn de oudste is. Vergeet niet: oudere witte wijnen neigen naar donkerder, terwijl oudere rode wijnen lichter worden.
Oefening 3: Viscositeitsbeoordeling Neem twee verschillende soorten wijn, bijvoorbeeld een droge witte wijn en een zoete dessertwijn. Draai de wijn rond in het glas en let op de ‘tranen’ die langs de zijkant van het glas lopen. Welke wijn heeft de meest uitgesproken tranen en bewegen ze snel of langzaam?
Bij het uitvoeren van deze oefeningen, schrijf op wat je waarneemt. Dit zal je helpen om patronen te herkennen en je waarnemingsvermogen te verbeteren. Het is ook nuttig om de werkelijke kenmerken van de wijn (zoals vermeld op het etiket of in de wijnbeschrijving) te vergelijken met wat je waarneemt.
Veel plezier met het oefenen van je visuele beoordelingsvaardigheden! In de volgende les duiken we in de wereld van de wijnaroma’s.