Wijnproeven : Les 6

Variaties in Wijn: Druivenrassen en Regio’s

Invloed van druivenras en regio op de smaak van wijn

Elke wijn is uniek en de smaak kan worden beïnvloed door een reeks factoren. In deze les zullen we ons concentreren op twee van de belangrijkste: het druivenras en de regio waar de druiven worden geteeld.

Druivenras: Het druivenras, of de variëteit, is een van de belangrijkste factoren die de smaak van de wijn bepalen. Elke druivensoort heeft zijn unieke smaakprofiel. Bijvoorbeeld, Chardonnay-druiven produceren wijnen die rijk en boterachtig kunnen zijn met smaken van appel en citroen, terwijl Pinot Noir-druiven lichte, fruitige wijnen produceren met smaken van rode bessen en kruiden.

Regio: De regio waar de druiven worden geteeld, ook wel de terroir genoemd, heeft ook een grote invloed op de smaak van de wijn. Verschillende klimaten, bodemtypes en wijnbouwtechnieken kunnen resulteren in verschillende smaakprofielen, zelfs bij dezelfde druivensoort. Bijvoorbeeld, een Pinot Noir uit de koelere Bourgogne-regio in Frankrijk zal verschillen in smaak van een Pinot Noir uit het warmere Californië in de VS.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze factoren de smaak van de wijn beïnvloeden om de wijn beter te kunnen waarderen en genieten. Bij het proeven van een wijn, probeer dan te bedenken welke invloeden van het druivenras en de regio je in de smaak kunt herkennen.


Proefsessie: Vergelijking van wijnen van verschillende druivenrassen en regio’s

Nu je de basisprincipes van het effect van druivenrassen en regio’s op de smaak van wijn kent, is het tijd om dit in de praktijk te brengen met een proefsessie. Het doel van deze sessie is om de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende wijnen te identificeren.

Oefening 1: Vergelijking van druivenrassen Kies twee wijnen van hetzelfde type (bijvoorbeeld wit of rood), maar gemaakt van verschillende druivenrassen. Bijvoorbeeld, een Chardonnay en een Sauvignon Blanc voor witte wijn, of een Cabernet Sauvignon en een Pinot Noir voor rode wijn. Proef ze naast elkaar en let op de verschillen in aroma’s, smaken en structuren.

Oefening 2: Vergelijking van regio’s Kies twee wijnen van hetzelfde druivenras, maar uit verschillende regio’s. Bijvoorbeeld, een Pinot Noir uit de Bourgogne in Frankrijk en een Pinot Noir uit Californië in de VS. Proef ze naast elkaar en let op hoe de regio de smaak en het karakter van de wijn beïnvloedt.

Oefening 3: Vergelijking van druivenrassen en regio’s Als je je comfortabel voelt bij het proeven van wijn, probeer dan een meer complexe proeverij te organiseren met meerdere wijnen van verschillende druivenrassen en regio’s. Dit zal je helpen om een beter begrip te krijgen van de diverse invloeden op de smaak van wijn.

Onthoud dat het bij wijnproeven niet gaat om het kiezen van een ‘winnaar’. Het doel is om de unieke kwaliteiten van elke wijn te waarderen en te begrijpen hoe deze worden beïnvloed door het druivenras en de regio.