Albariño

Een Frisse Spaanse Druif met Levendigheid en Elegante Expressie

Introductie: Albariño, een verfrissende en karaktervolle druivensoort afkomstig uit Spanje, weet wijnliefhebbers te betoveren met zijn levendigheid en elegante expressie. Met zijn unieke eigenschappen en opmerkelijke smaakprofiel heeft Albariño een prominente plaats veroverd in de wereld van de Spaanse wijnen.

Kenmerken: Albariño gedijt voornamelijk in de regio Rías Baixas, gelegen in het noordwesten van Spanje. De druiven profiteren van het koele zeeklimaat en de granietachtige bodems, wat resulteert in wijnen met frisse zuren, levendige fruitigheid en een opmerkelijke aromatische intensiteit. Albariño-wijnen staan bekend om hun lichte tot medium body en een verkwikkende zuurgraad. Ze bieden een bouquet van citrusvruchten, groene appel, perzik en tropische tonen, vergezeld van delicate bloemige aroma’s. In de mond onthult Albariño een harmonieuze balans tussen fruitige levendigheid, een minerale ondertoon en een verfrissende afdronk.

Geschiedenis: De geschiedenis van Albariño gaat eeuwen terug en is nauw verbonden met de regio Rías Baixas. De druivensoort gedijt al generaties lang in deze kuststreek en heeft zich ontwikkeld tot een waar symbool van de regio. De productie van Albariño-wijnen is sterk geworteld in de lokale tradities en expertise van de wijnmakers. Dankzij hun toewijding heeft Albariño internationale erkenning gekregen en wordt het beschouwd als een van de beste witte druivensoorten van Spanje.

Culinaire veelzijdigheid: Albariño-wijnen lenen zich uitstekend voor gastronomische avonturen. Hun verfrissende zuurgraad en levendige fruitigheid maken ze perfect als aperitief, maar ook als begeleider van verschillende gerechten. Probeer een Albariño met schaal- en schelpdieren, zoals gegrilde garnalen, oesters of mosselen, om de delicate zeevruchten te complementeren. Daarnaast vormt deze druivensoort ook een uitstekende combinatie met lichte visgerechten, zoals gegrilde zeebaars of ceviche. Albariño gaat ook goed samen met verse salades, zachte kazen en pikante gerechten, dankzij zijn verfrissende eigenschappen en elegante expressie.

Aroma’s en smaken: Albariño onderscheidt zich door zijn opvallende aroma’s en smaken. In het glas presenteert de wijn een verleidelijk bouquet van citrusvruchten, zoals limoen en grapefruit, aangevuld met tonen van groene appel, witte perzik en bloemen zoals jasmijn en acacia. Het smaakpalet van Albariño is levendig en verfrissend, met een delicate fruitigheid, een hint van ziltigheid en een minerale ondertoon. De wijn heeft een elegante structuur en een harmonieuze balans tussen fruitige frisheid en een sappige textuur, resulterend in een verkwikkende afdronk.

Conclusie: Albariño is een druivensoort die een verfrissende en elegante wijnervaring biedt. Met zijn levendigheid, aromatische intensiteit en harmonieuze balans heeft Albariño een speciale plaats veroverd in de wereld van de Spaanse wijnen. Probeer eens een Albariño uit Rías Baixas en laat u meeslepen door de verfrissende levendigheid en de subtiele complexiteit van deze druivensoort. Ontdek zelf waarom Albariño geliefd is bij wijnliefhebbers over de hele wereld.


De beschrijvingen van alle 100 druivensoorten van de website gebundeld in één boekje! Handig en helemaal gratis.

Santé!