Blaufränkisch

Een Verfijnde Oostenrijkse Druivensoort met Diepgang en Elegante Complexiteit

Introductie: Blaufränkisch, een verfijnde en intrigerende druivensoort afkomstig uit Oostenrijk, heeft een unieke charme die wijnliefhebbers weet te betoveren. Met zijn diepgang, elegante complexiteit en karakteristieke kenmerken heeft Blaufränkisch een prominente plaats veroverd in de wereld van de Oostenrijkse wijnen

Kenmerken: Blaufränkisch, ook bekend als Lemberger, gedijt voornamelijk in de wijnregio’s van Oostenrijk, met name in Burgenland. De druiven profiteren van de vruchtbare bodems en het gematigde klimaat, wat resulteert in wijnen met een diepe kleur, elegante tannines en een opmerkelijke complexiteit. Blaufränkisch-wijnen staan bekend om hun aroma’s van rijpe bessen, kersen en pruimen, met tonen van specerijen, zwarte peper en een subtiele aardse ondertoon. Ze hebben een medium tot full body en bieden een harmonieuze balans tussen fruitige frisheid en een rijke textuur.

Geschiedenis: Blaufränkisch heeft een lange geschiedenis in de Oostenrijkse wijnbouwtraditie. De druivensoort wordt al eeuwenlang geteeld en heeft zich ontwikkeld tot een van de meest gewaardeerde inheemse druivensoorten van het land. De exacte oorsprong van Blaufränkisch is enigszins mysterieus, maar het wordt algemeen erkend als een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse wijncultuur. Door de jaren heen hebben toegewijde wijnmakers de potentie van Blaufränkisch erkend en zijn ze erin geslaagd om wijnen van hoge kwaliteit te produceren die de unieke eigenschappen van de druivensoort weerspiegelen.

Culinaire veelzijdigheid: Blaufränkisch-wijnen lenen zich uitstekend voor gastronomische genoegens. Met hun elegante complexiteit en karakteristieke kenmerken vormen ze een uitstekende aanvulling op diverse gerechten. Blaufränkisch gaat goed samen met gegrild rood vlees, wildgerechten, stoofschotels en gerijpte kazen. De stevige tannines en de levendige zuurgraad van Blaufränkisch zorgen voor een mooie balans met de rijke smaken en texturen van deze gerechten. Daarnaast kan Blaufränkisch ook op zichzelf worden genoten, waarbij de elegante complexiteit van de wijn volledig tot zijn recht komt.

Aroma’s en smaken: Blaufränkisch onderscheidt zich door zijn karakteristieke aroma’s en smaken. In het glas presenteert de wijn een verleidelijk bouquet van rijpe bessen, kersen, pruimen en een vleugje zwarte peper. Specerijen, zoals kaneel en kruidnagel, voegen complexiteit toe, terwijl een subtiele aardse ondertoon de diepgang versterkt. Qua smaak biedt Blaufränkisch een harmonieuze balans tussen fruitige frisheid, elegante tannines en een zijdezachte textuur. De afdronk is vaak lang en verfijnd.

Conclusie: Blaufränkisch is een druivensoort die wijnliefhebbers weet te bekoren met zijn diepgang, elegante complexiteit en karakteristieke kenmerken. Met zijn rijke aroma’s, verfijnde tannines en harmonieuze balans biedt Blaufränkisch een wijnervaring die zowel verfijnd als intrigerend is. Probeer eens een Blaufränkisch uit Burgenland en laat u betoveren door de verfijning en diepgang van deze Oostenrijkse druivensoort. Ontdek zelf waarom Blaufränkisch wordt gewaardeerd in de wijnwereld en geniet van de elegante complexiteit die het te bieden heeft.


De beschrijvingen van alle 100 druivensoorten van de website gebundeld in één boekje! Handig en helemaal gratis.

Santé!