Sangiovese

De Koning van Italiaanse Rode Druivensoorten

Introductie: Sangiovese, bekend als de koning van Italiaanse rode druivensoorten, heeft een eeuwenlange geschiedenis en weet wijnliefhebbers wereldwijd te betoveren. Deze druivensoort staat bekend om zijn karaktervolle smaken en unieke smaakprofiel.

Kenmerken: Sangiovese is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in verschillende regio’s in Italië, zoals Toscane, Emilia-Romagna en Umbrië. De druiven leveren wijnen op met een medium tot volle body en een karakteristieke zuurgraad. Sangiovese-wijnen staan bekend om hun aroma’s van rijpe kersen, viooltjes, kruiden en een subtiele aardse toets. Ze bieden een genotvolle en complexe drinkervaring die perfect past bij diverse gerechten en gelegenheden.

Geschiedenis: Sangiovese heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het druivenras gedijt goed in het mediterrane klimaat en de bodems van verschillende Italiaanse regio’s. Sangiovese heeft een reputatie opgebouwd als een druivensoort die wijnen voortbrengt met een uitgesproken persoonlijkheid, elegantie en een uitstekend vermogen om terroir tot uitdrukking te brengen.

Culinaire veelzijdigheid: Sangiovese-wijnen lenen zich uitstekend voor culinaire genoegens. Met hun karaktervolle smaken en levendige zuurgraad vormen ze een perfecte aanvulling op diverse gerechten. Sangiovese gaat goed samen met gerechten zoals pasta’s, pizza’s, gegrild vlees, tomatensauzen, gerijpte kazen en meer. De aroma’s en smaken van Sangiovese vullen de smaken van deze gerechten aan en creëren een harmonieuze combinatie. Daarnaast kan Sangiovese ook op zichzelf worden genoten als een genotvolle en veelzijdige wijn.

Aroma’s en smaken: Sangiovese onderscheidt zich door zijn kenmerkende aroma’s en smaken. In het glas presenteert de wijn een boeket van rijpe kersen, viooltjes, kruiden en een subtiele aardse toets, met een uitgesproken en complexe structuur. Qua smaak biedt Sangiovese een levendige zuurgraad, stevige tannines en een langdurige afdronk met een uitgebalanceerde bitterheid.

Conclusie: Sangiovese is een druivensoort die wijnliefhebbers weet te betoveren met zijn karaktervolle smaken en unieke eigenschappen. Met zijn rijke geschiedenis, kenmerkende aroma’s en culinaire veelzijdigheid is Sangiovese een onmisbare speler in de wereld van Italiaanse wijnen. Probeer eens een Sangiovese-wijn uit Toscane of een andere Italiaanse regio en laat u meevoeren door de koninklijke pracht die deze druivensoort te bieden heeft.


De beschrijvingen van alle 100 druivensoorten van de website gebundeld in één boekje! Handig en helemaal gratis.

Santé!