Baden

Baden, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is een van de grootste en meest gevarieerde wijnregio’s van het land. Het strekt zich uit over een lange strook land, van het Zwarte Woud tot aan de oevers van het Bodenmeer. Deze geografische diversiteit draagt bij aan de verscheidenheid aan microklimaten en bodemtypes in de regio.

Baden staat bekend om zijn kwaliteitswijnen, met name witte wijnen. De regio is beplant met een breed scala aan druivensoorten, waaronder de populaire Müller-Thurgau, Grauburgunder (Pinot Gris), Weissburgunder (Pinot Blanc), en Spätburgunder (Pinot Noir). Deze druiven gedijen goed in de verschillende microklimaten en bodemtypes van Baden, wat resulteert in wijnen van uitstekende kwaliteit en karakter.

De witte wijnen uit Baden zijn vaak fris, levendig en aromatisch. Ze vertonen tonen van citrusvruchten, perzik, groene appel en bloemen. De rode wijnen, met name die op basis van Spätburgunder, bieden een goede structuur, elegante tannines en een scala aan aroma’s, variërend van rood fruit tot aardse tonen.

Baden heeft enkele subregio’s die elk hun eigen karakter hebben. In het noorden van Baden, bijvoorbeeld, vinden we de wijngebieden Ortenau en Kaiserstuhl. Deze gebieden staan bekend om hun vulkanische bodems en de productie van uitstekende Spätburgunder-wijnen. Aan de andere kant hebben we Markgräflerland in het zuiden van Baden, waar de bodems kalkrijk zijn en waar we prachtige Weissburgunder- en Grauburgunder-wijnen vinden.

Een bezoek aan Baden is een ware ontdekkingstocht door de wereld van wijn. Je kunt de pittoreske wijngaarden verkennen, wijnhuizen en proeflokalen bezoeken en genieten van proeverijen van de heerlijke Badense wijnen. Daarnaast biedt de regio ook andere attracties, zoals kuuroorden, prachtige natuurlijke landschappen en historische steden.

De wijnen uit Baden weerspiegelen de rijke traditie en het vakmanschap van de wijnmakers, evenals de unieke kenmerken van de regio. Ze bieden een wijnervaring die zowel verrassend als verfijnd is.