Franken

Franken, gelegen in het noorden van Beieren, is een historische wijnregio die bekend staat om zijn unieke druivensoort, de Silvaner. Franken wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Silvaner-druif en is wereldberoemd geworden om zijn kwalitatief hoogstaande witte wijnen.

Het terroir van Franken is opvallend, met zijn kenmerkende bodem van Muschelkalk (schelpkalk) en de vele wijngaarden die op steile hellingen zijn aangelegd. Deze hellingen zorgen voor een uitstekende drainage en optimale blootstelling aan de zon, wat essentieel is voor de rijping van de druiven.

De Silvaner-wijnen uit Franken zijn verfrissend en elegant, met een goede zuurgraad en een uitgesproken mineraal karakter. Ze hebben vaak tonen van rijpe appel, peer, kruiden en een lichte florale nuance. Naast Silvaner worden er ook andere druivensoorten verbouwd in Franken, zoals Müller-Thurgau, Riesling en Weissburgunder.

Een van de meest iconische wijngebieden in Franken is de regio rondom Würzburg, met zijn prachtige wijngaarden aan de oevers van de Main-rivier. Hier vinden we wijndorpen zoals Sommerhausen, Randersacker en Bürgstadt, die bekend staan om hun historische wijnmakerijen en pittoreske landschappen.

Een bezoek aan Franken is een reis terug in de tijd, waar je kunt genieten van de rijke geschiedenis en tradities van de regio. Je kunt de middeleeuwse stadjes verkennen, zoals Rothenburg ob der Tauber en Miltenberg, en genieten van de warme gastvrijheid van de lokale bevolking.

Franken biedt ook een scala aan culinaire hoogstandjes die perfect samengaan met de wijnen van de regio. Probeer zeker de beroemde Frankische gerechten zoals “Schäufele” (geroosterd varkensvlees), “Bratwurst” en “Karpfen” (karper). Deze gerechten vormen een heerlijke combinatie met de lokale wijnen.

De wijnen uit Franken zijn het resultaat van eeuwenlange traditie en vakmanschap. Ze weerspiegelen de unieke kenmerken van de regio en zijn een ware traktatie voor wijnliefhebbers.