Hessische Bergstraße

Hessische Bergstraße, gelegen in de deelstaat Hessen, is een kleine maar fascinerende wijnregio. Het is een van de oudste wijngebieden van Duitsland en staat bekend om zijn prachtige landschappen en uitstekende wijnen.

De regio is genoemd naar de heuvelrug “Bergstraße” die zich uitstrekt van Darmstadt tot Heidelberg. Dit gebied biedt ideale omstandigheden voor de wijnbouw, met zijn beschutte ligging, milde klimaat en vruchtbare bodems. Hessische Bergstraße is vooral bekend om zijn witte wijnen, die het grootste deel van de wijnproductie in de regio vertegenwoordigen.

De druivensoorten die hier worden verbouwd, zijn onder andere Riesling, Grauburgunder (Pinot Gris), Weissburgunder (Pinot Blanc) en Silvaner. Deze druiven gedijen goed in de bodems van kalksteen en löss die kenmerkend zijn voor het gebied. De wijnen uit Hessische Bergstraße hebben vaak een frisse zuurgraad, een fijne mineraliteit en tonen van citrusvruchten, steenfruit en bloemen.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Hessische Bergstraße is de “Bergsträßer Weinlagenwanderung”, een wandelpad dat je door de wijngaarden en pittoreske dorpjes leidt. Tijdens deze wandeling kun je genieten van adembenemende uitzichten en stoppen bij lokale wijnhuizen om de wijnen van de regio te proeven.

Naast de wijnen heeft Hessische Bergstraße ook andere attracties te bieden. Je kunt historische kastelen en ruïnes verkennen, zoals het beroemde kasteel van Heidelberg, of genieten van de prachtige natuur in het nabijgelegen Odenwald en de Rijnvallei.

De wijnen uit Hessische Bergstraße zijn een ware weerspiegeling van de passie en het vakmanschap van de wijnmakers in de regio. Ze bieden een heerlijke en verfijnde wijnervaring die zeker de moeite waard is om te ontdekken.