Sachsen

Sachsen, ook bekend als Saksen, is een kleine maar opmerkelijke wijnregio gelegen in het oosten van Duitsland. Het is een van de oudste wijnbouwgebieden van het land en staat bekend om zijn unieke klimaat, prachtige landschappen en verfijnde wijnen.

De wijnbouw in Sachsen dateert al uit de 12e eeuw, en de regio heeft een lange traditie van het produceren van kwaliteitswijnen. Sachsen ligt aan de oevers van de rivier de Elbe, waardoor het een mild klimaat heeft en beschut is tegen koude winden. Dit creëert ideale omstandigheden voor de teelt van druiven.

Riesling is de meest voorkomende druivensoort in Sachsen en vormt de ruggengraat van de wijnproductie. De Riesling-wijnen uit Sachsen zijn elegant, verfijnd en hebben een uitgesproken mineraliteit. Ze hebben vaak aroma’s van citrusvruchten, steenfruit en bloemen, en tonen een goede zuurgraad en een levendige frisheid.

Naast Riesling worden er ook andere witte druivensoorten verbouwd in Sachsen, zoals Weissburgunder (Pinot Blanc) en Grauburgunder (Pinot Gris). Deze druiven geven wijnen met verschillende smaakprofielen, variërend van fris en fruitig tot complex en aromatisch.

Sachsen is een regio vol historische charme, met prachtige kastelen, barokke landgoederen en schilderachtige wijndorpen. Een bezoek aan Sachsen biedt de mogelijkheid om de wijngaarden te verkennen, wijnmakerijen te bezoeken en de wijnen van de regio te proeven. Je kunt ook genieten van lokale specialiteiten en de gastvrijheid van de lokale bevolking ervaren.

Het landschap van Sachsen is adembenemend, met glooiende heuvels, wijngaarden en de majestueuze Elbe-rivier die door het gebied stroomt. Het is een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur en outdoor-activiteiten, zoals wandelen, fietsen en boottochten.

De wijnen uit Sachsen zijn een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden. Ze zijn kenmerkend voor de regio en weerspiegelen het vakmanschap en de toewijding van de wijnmakers. Een glas Sachsen-wijn is een eerbetoon aan de rijke wijntraditie van deze unieke wijnregio.