Württemberg

Württemberg is een prachtige wijnregio gelegen in het zuidwesten van Duitsland, en staat bekend om zijn variëteit aan druivensoorten, pittoreske landschappen en uitstekende rode wijnen. De regio is rijk aan geschiedenis en heeft een lange traditie in de wijnbouw.

Een van de meest opvallende kenmerken van Württemberg is de diversiteit aan druivensoorten die er verbouwd worden. Hoewel de regio bekend staat om zijn rode wijnen, worden er ook witte druivensoorten geteeld. Voor de rode wijnen zijn Trollinger en Schwarzriesling (Pinot Meunier) de belangrijkste druivensoorten. Deze druiven geven wijnen met een medium body, fruitige aroma’s en zachte tannines. De witte wijnen worden voornamelijk gemaakt van de druivensoorten Riesling, Kerner en Müller-Thurgau, die frisheid en levendigheid toevoegen aan de wijnen.

Württemberg heeft een uitstekend terroir, met heuvelachtige wijngaarden die zich uitstrekken langs de rivier de Neckar. De bodems bestaan uit verschillende lagen, variërend van kalksteen tot leisteen en zandsteen. Deze variëteit aan bodems draagt bij aan de complexiteit en expressie van de wijnen.

Een bezoek aan Württemberg biedt de mogelijkheid om de prachtige landschappen te verkennen, met wijngaarden die zich uitstrekken tot aan de horizon. Je kunt wijndorpen bezoeken, wijnmakerijen ontdekken en de wijnen van de regio proeven. Daarnaast zijn er ook historische bezienswaardigheden, kastelen en musea die de rijke geschiedenis van de regio belichten.

Württemberg is trots op zijn wijnbouwtraditie en organiseert verschillende wijnfestivals en evenementen gedurende het hele jaar. Een van de hoogtepunten is het “Stuttgarter Weindorf”, waar je kunt genieten van de lokale wijnen, culinaire lekkernijen en live muziek in een gezellige sfeer.

De rode wijnen van Württemberg zijn bijzonder indrukwekkend, met hun diepe kleur, volle body en rijke smaken. Ze staan bekend om hun uitstekende bewaarpotentieel en kunnen zich in de loop der jaren ontwikkelen en complexer worden. Een glas Württembergse rode wijn is een ware traktatie voor wijnliefhebbers.