Basilicata

Basilicata, gelegen in het zuiden van Italië, is een verborgen juweeltje dat bekend staat om zijn ongerepte landschappen en karaktervolle wijnen. Deze regio wordt vaak over het hoofd gezien, maar heeft een rijke wijntraditie die teruggaat tot de oudheid.

Basilicata produceert voornamelijk rode wijnen en staat bekend om zijn inheemse druivensoort Aglianico. Aglianico is een krachtige druif die wijnen voortbrengt met intense aroma’s van donker fruit, specerijen en aardse tonen. De wijnen hebben vaak een stevige structuur, rijpe tannines en een uitstekend verouderingspotentieel. Aglianico del Vulture, afkomstig van de Vulture-vulkaan, is een van de meest gerenommeerde wijnen uit de regio en biedt een unieke mineraliteit en complexiteit.

Naast Aglianico worden er ook witte wijnen geproduceerd in Basilicata, voornamelijk van de Moscato-druif. Deze wijnen zijn aromatisch, fruitig en bieden een zoete smaakervaring. Ze zijn perfect als aperitief of als begeleiding bij desserts.

De wijngaarden van Basilicata zijn vaak gelegen op steile heuvels en terrassen, met uitzicht op de prachtige landschappen van de regio. Een bezoek aan Basilicata biedt de mogelijkheid om de wijngaarden te verkennen, de lokale wijnmakers te ontmoeten en te genieten van de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Wat Basilicata zo bijzonder maakt, is de ongerepte en authentieke sfeer die je overal voelt. De regio heeft zijn tradities en ambachten behouden, en een bezoek aan Basilicata is als een reis terug in de tijd. Hier kun je genieten van heerlijke wijnen, lokale gastronomische specialiteiten en de warme en gastvrije cultuur van de mensen.

Basilicata is misschien niet zo bekend als andere Italiaanse wijnregio’s, maar het is zeker een ontdekking waard voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar unieke en karaktervolle wijnen.

Proef de passie en de authenticiteit van Basilicata en laat je betoveren door de smaken en de schoonheid van deze prachtige wijnregio.