Beaujolais

Beaujolais is een prachtige wijnregio gelegen in het oosten van Frankrijk. Het staat wereldwijd bekend om zijn heerlijke rode wijnen die gemaakt worden van de Gamay-druif. Wat Beaujolais zo uniek maakt, is de vinificatiemethode die bekend staat als “maceration carbonique”. Bij deze methode worden hele trossen druiven in tanks gedaan en wordt er een intracellulaire fermentatie gestimuleerd. Dit resulteert in levendige, fruitige en licht verteerbare wijnen met aroma’s van rood fruit, zoals aardbei en kers. Beaujolais-wijnen kunnen variëren van fris en licht, zoals de Beaujolais Nouveau, tot complex en gestructureerd, zoals de Cru-wijnen zoals Morgon en Fleurie.

De wijnen van Beaujolais worden vaak jong gedronken om optimaal te kunnen genieten van hun fruitige karakter. Het is een traditie om de nieuwe oogst van Beaujolais-wijnen te vieren met de jaarlijkse “Beaujolais Nouveau” release op de derde donderdag van november. Deze viering is wereldwijd bekend en markeert de officiële lancering van de nieuwe oogst. Mensen komen bijeen om te proosten op het succes van de nieuwe wijn, die gekenmerkt wordt door zijn frisheid en fruitige smaken.

De wijnstreek Beaujolais is ook een prachtige plek om te bezoeken, met zijn glooiende heuvels, charmante dorpjes en historische wijngaarden. Het landschap is adembenemend en de lokale bevolking is trots op hun wijntradities. Er zijn verschillende wijnroutes die je kunt volgen om de regio te verkennen en te genieten van proeverijen in de vele wijnhuizen en kastelen.

Beaujolais is een wijnregio vol karakter en charme. Of je nu een liefhebber bent van lichte en fruitige wijnen of van complexe en gestructureerde exemplaren, Beaujolais heeft voor elk wat wils. Proost op de prachtige wijnen van Beaujolais!