Bourgogne

Bourgogne, ook wel bekend als de Franse regio van de edele wijnen, is gelegen in het oosten van Frankrijk. Deze historische regio staat wereldwijd bekend om zijn verfijnde en elegante wijnen, met de Pinot Noir-druif voor rode wijnen en de Chardonnay-druif voor witte wijnen als absolute sterren.

Bourgogne is verdeeld in vijf belangrijke wijngebieden: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en Mâconnais. Elke regio heeft zijn eigen unieke terroir en produceert wijnen met hun eigen karakteristieken.

De rode wijnen van Bourgogne, voornamelijk gemaakt van de Pinot Noir-druif, staan bekend om hun elegantie, complexiteit en subtiliteit. Ze vertonen aroma’s van rood fruit, zoals aardbei en kers, aangevuld met tonen van aarde, specerijen en soms een vleugje eikenhout. Beroemde appellations zoals Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée en Pommard hebben internationale erkenning gekregen voor hun uitmuntende rode wijnen.

De witte wijnen van Bourgogne worden gedomineerd door de Chardonnay-druif. Ze variëren van frisse en minerale exemplaren uit Chablis tot volle en boterige wijnen uit de Côte de Beaune. Deze wijnen vertonen aroma’s van citrusvruchten, steenfruit, bloemen en een subtiele houtlagering.

Wat Bourgogne echt uniek maakt, is het concept van “climats”. Dit zijn specifieke wijngaardpercelen die erkend zijn als werelderfgoed door UNESCO. Ze weerspiegelen het belang van het terroir en de diversiteit van de regio. Elke climat heeft zijn eigen microklimaat, bodemtype en belichting, wat resulteert in wijnen met unieke karakteristieken.

Een bezoek aan Bourgogne is als een reis door de geschiedenis en de tradities van de wijnwereld. Het is een kans om te genieten van wijnproeverijen in charmante wijnhuizen, een bezoek te brengen aan de historische wijngaarden en te genieten van de rijke cultuur van de regio.

Bourgogne is de thuisbasis van enkele van ‘s werelds meest gevierde wijnen en biedt een ervaring die elke wijnliefhebber zal koesteren.