Jura

De Jura is een unieke wijnregio gelegen in het oosten van Frankrijk, tussen de Bourgogne en Zwitserland. Ondanks zijn bescheiden omvang heeft de Jura een buitengewone verscheidenheid aan wijnen te bieden, waarvan vele uniek zijn voor deze regio.
De Jura is vooral bekend om zijn speciale vinificatietechnieken, zoals de “voile” en “ouillage”, die resulteren in wijnen met complexe en onderscheidende smaken. Een van de meest opmerkelijke wijnen uit de Jura is Vin Jaune, wat letterlijk “gele wijn” betekent. Vin Jaune wordt gemaakt van de Savagnin-druif en ondergaat een langdurige rijping van minimaal zes jaar in eikenhouten vaten. Deze rijping zorgt voor een uniek oxidatief proces, waarbij een dunne laag gist, bekend als de “voile”, zich vormt op het oppervlak van de wijn. Dit resulteert in een wijn met een intense nootachtige smaak, complexe aroma’s van noten, gedroogd fruit en kruiden, en een kenmerkende geur van “curry”.
Een andere bijzondere wijn uit de Jura is Vin de Paille, wat “stro-wijn” betekent. Voor deze wijn worden de druiven (voornamelijk Savagnin, Chardonnay en Poulsard) gedurende een aantal maanden te drogen gelegd op stro, zodat ze hun vocht verliezen en geconcentreerde suikers ontwikkelen. Het resultaat is een weelderige en zoete wijn met aroma’s van gedroogd fruit, honing en kruiden.
Naast deze speciale wijnen produceert de Jura ook andere stijlen, zoals Crémant du Jura (mousserende wijn), witte wijnen van Chardonnay en rode wijnen van de karakteristieke druif Poulsard. De wijnen van de Jura staan bekend om hun uitgesproken karakter, hoge zuurgraad en een zekere terroirweerspiegeling.
Een bezoek aan de Jura is als een stap terug in de tijd, met zijn charmante dorpjes, uitgestrekte wijngaarden en prachtige landschappen. De Jura biedt de mogelijkheid om wijnkelders te verkennen, proeverijen te ervaren en meer te leren over de unieke wijnbereidingstechnieken die in deze regio worden toegepast.
De wijnen van de Jura zijn een ware ontdekking voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets buitengewoons en anders. Ze getuigen van de rijke geschiedenis en het vakmanschap van deze bijzondere wijnregio.