Rhônevallei

De Rhônevallei, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, is een wijnregio die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, prachtige landschappen en voortreffelijke wijnen. Deze regio is verdeeld in twee delen: de noordelijke Rhône en de zuidelijke Rhône, elk met hun eigen unieke karakter en druivensoorten.

In de noordelijke Rhône worden voornamelijk rode wijnen gemaakt van druivensoorten zoals Syrah en Viognier. Syrah is de meest dominante druif en levert wijnen op met een diepe kleur, complexe aroma’s van donker fruit, zwarte peper en kruiden, en een stevige structuur. De rode wijnen uit de noordelijke Rhône, zoals die uit appellaties zoals Côte-Rôtie, Hermitage en Cornas, zijn beroemd om hun elegantie, concentratie en het vermogen om te rijpen.

Naast rode wijnen produceert de noordelijke Rhône ook witte wijnen van de Viognier-druif. Deze wijnen hebben een verleidelijk aroma van perzik, abrikoos, bloemen en honing, en bieden een volle en weelderige smaakervaring.

In de zuidelijke Rhône ligt de focus op rode blends, waarbij Grenache de hoofdrol speelt. Deze blends, zoals die uit appellaties zoals Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras, combineren Grenache met andere druivensoorten zoals Syrah, Mourvèdre en Cinsault. Ze bieden een rijke en krachtige smaak, met aroma’s van rijp rood fruit, kruiden en garrigue (de typische Provençaalse kruiden die groeien in het mediterrane struikgewas).

De Rhônevallei is niet alleen bekend om zijn rode en witte wijnen, maar ook om zijn versterkte zoete wijn, genaamd Vin Doux Naturel. Deze wijnen, zoals Muscat de Beaumes-de-Venise en Rasteau Vin Doux Naturel, worden gemaakt van zoete druiven die worden gestopt met de gisting door toevoeging van alcohol. Dit resulteert in wijnen met een zoete smaak, intens fruitige aroma’s en een aangename frisheid.

Een bezoek aan de Rhônevallei is een ontdekkingsreis door schilderachtige wijngaarden, oude dorpjes en historische wijnkelders. Het is een regio waar traditie en vakmanschap samenkomen om wijnen van buitengewone kwaliteit te produceren.

Proef de passie en de rijkdom van de Rhônevallei in elke slok en laat je betoveren door de schoonheid van deze prachtige wijnregio.