Calabrië

Calabrië, gelegen in het zuiden van Italië, is een wijnregio die doordrenkt is van zon, passie en rijke tradities. Deze regio, die bekend staat om zijn prachtige kustlijn en ruige berglandschappen, biedt ook een scala aan wijnen die het ontdekken waard zijn.

Calabrië produceert voornamelijk rode wijnen, waarvan de meest bekende Gaglioppo is. Gaglioppo is een inheemse druivensoort die wijnen voortbrengt met een diepe kleur, levendige zuren en tonen van rijp rood fruit, kruiden en aardse ondertoon. De wijnen hebben vaak een stevige structuur en een uitgesproken karakter. Cirò, afkomstig van de DOC Cirò in Calabrië, is een van de bekendste wijnen uit de regio en staat bekend om zijn kracht en complexiteit.

Naast rode wijnen worden er ook witte en roséwijnen geproduceerd in Calabrië. Voor witte wijnen worden druivensoorten zoals Greco Bianco, Malvasia Bianca en Trebbiano gebruikt. Deze wijnen zijn fris, fruitig en hebben vaak een aangename mineraliteit. De roséwijnen uit Calabrië zijn licht en verfrissend, perfect voor warme zomerdagen.

Calabrië heeft een lange wijntraditie die teruggaat tot de oude Grieken en Romeinen. De regio heeft een gunstig mediterraan klimaat en vruchtbare bodems, ideaal voor de wijnbouw. De wijngaarden zijn vaak terrasvormig aangelegd op de heuvels, met uitzicht op de glinsterende Tyrrheense Zee. Een bezoek aan Calabrië biedt de mogelijkheid om te genieten van de prachtige landschappen, te proeven van heerlijke wijnen en te ontdekken hoe trots de lokale bevolking is op hun wijntradities.

Calabrië is niet alleen een regio van wijn, maar ook van gastronomie. De lokale keuken is rijk aan smaken en combineert perfect met de wijnen uit de regio. Probeer de smaakvolle streekgerechten, zoals ‘nduja (een pittige smeerbare worst), verse zeevruchten en heerlijke kazen.

Laat je betoveren door de warmte, de passie en de unieke smaken van Calabrië en geniet van de wijnen die deze prachtige regio voortbrengt.