Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia, gelegen in het noordoosten van Italië, is een wijnregio die bekend staat om zijn uitstekende witte wijnen, prachtige landschappen en culturele diversiteit. Deze regio grenst aan Oostenrijk en Slovenië, en heeft een unieke mix van Italiaanse, Slavische en Midden-Europese invloeden.

Friuli-Venezia Giulia produceert voornamelijk witte wijnen en staat bekend om zijn elegantie, frisheid en complexiteit. Een van de meest prominente druivensoorten in de regio is Friulano, voorheen bekend als Tocai Friulano. Friulano levert wijnen op met een uitgesproken karakter, tonen van perzik, amandelen en een aangename bitterheid. Deze wijnen worden vaak vergezeld door andere inheemse druivensoorten zoals Ribolla Gialla, Malvasia en Picolit, die elk hun eigen unieke smaakprofiel en persoonlijkheid toevoegen.

Naast witte wijnen produceert Friuli-Venezia Giulia ook enkele rode wijnen van druivensoorten zoals Refosco, Schioppettino en Pignolo. Deze rode wijnen zijn vaak intens, fruitig en hebben een goede structuur.

Friuli-Venezia Giulia heeft een uniek terroir dat wordt beïnvloed door de nabijheid van de Adriatische Zee, de Alpen en de Julische Alpen. De combinatie van warme dagen, koele nachten en de minerale bodems creëren optimale groeiomstandigheden voor de druiven. De wijngaarden van Friuli-Venezia Giulia zijn vaak gelegen op glooiende heuvels en terrassen, met adembenemende uitzichten op de omgeving.

Een bezoek aan Friuli-Venezia Giulia is een reis door een regio van contrasten, waar historische steden zoals Triëst en Udine samenkomen met idyllische landschappen en charmante dorpjes. Het is een kans om de rijke cultuur, de heerlijke keuken en de warme gastvrijheid van de lokale bevolking te ervaren.

De wijnen van Friuli-Venezia Giulia zijn een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en het vakmanschap van de regio. Ze vertellen het verhaal van de mensen, het land en de tradities die deze prachtige wijnregio definiëren.

Proef de verfijning en de schoonheid van Friuli-Venezia Giulia en laat je betoveren door de wijnen die deze bijzondere regio te bieden heeft.