Marche

Marche, gelegen in het centrum van Italië, is een wijnregio die bekend staat om zijn schilderachtige landschappen, rijke cultuur en hoogwaardige wijnen. Deze regio wordt vaak over het hoofd gezien, maar biedt een schat aan ontdekkingen voor wijnliefhebbers.

Marche produceert zowel rode als witte wijnen en heeft een diversiteit aan inheemse druivensoorten die de basis vormen voor de wijnproductie. Een van de meest prominente rode druivensoorten is de Montepulciano, die wijnen voortbrengt met een diepe kleur, rijp rood fruit en kruidige tonen. Deze wijnen staan bekend als de Rosso Conero en bieden een goede structuur en elegantie.

Voor witte wijnen is de Verdicchio-druif de ster van Marche. Verdicchio levert wijnen op met een frisse zuurgraad, citrusvruchten en bloemige aroma’s, en een kenmerkende bittere amandeltoets in de afdronk. De Verdicchio dei Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica zijn twee belangrijke appellaties die bekend staan om hun uitstekende witte wijnen.

De wijngaarden van Marche liggen vaak op heuvels en hellingen, met uitzicht op de Adriatische Zee. Het milde mediterrane klimaat, de koele zeewind en de kalkrijke bodems dragen bij aan de unieke smaakprofielen van de wijnen uit de regio.

Een bezoek aan Marche biedt de mogelijkheid om de charmante middeleeuwse stadjes en historische bezienswaardigheden te verkennen, zoals Urbino en Ascoli Piceno. Verken de wijngaarden, ontmoet de gepassioneerde wijnmakers en geniet van proeverijen van de lokale wijnen. Daarnaast kun je de rijke gastronomie van Marche ervaren, met gerechten zoals de bekende gevulde olijven, brodetto (visstoofpot) en vincisgrassi (een lokale versie van lasagne).

Marche is een regio vol verrassingen, met wijnen die de diversiteit en het karakter van het landschap weerspiegelen. Het is een plek waar traditie en innovatie samenkomen, en waar de passie voor wijn en cultuur wordt gekoesterd. Proef de prachtige wijnen van Marche en laat je betoveren door de authentieke smaken en de gastvrijheid van deze bijzondere regio.