Sicilië

Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee, is een wijnregio die bekend staat om zijn diverse landschappen, rijke geschiedenis en fascinerende wijnen. Deze regio heeft een lange traditie in de wijnproductie en biedt een unieke mix van inheemse druivensoorten en internationale variëteiten.

Sicilië produceert zowel rode als witte wijnen en staat bekend om zijn krachtige en karaktervolle stijl. Een van de meest prominente rode druivensoorten is de Nero d’Avola, die wijnen voortbrengt met een diepe kleur, rijke aroma’s van rijp rood fruit, specerijen en een stevige structuur. Deze wijnen zijn vaak vol, krachtig en hebben een uitstekend verouderingspotentieel.

Voor witte wijnen is de Grillo-druif de ster van Sicilië. Grillo levert verfrissende en aromatische wijnen op met tonen van citrusvruchten, bloemen en exotisch fruit. Daarnaast worden er op het eiland ook andere inheemse witte druivensoorten verbouwd, zoals de Catarratto en de Inzolia, die wijnen opleveren met een goede zuurgraad en een levendig karakter.

Naast de inheemse druivensoorten heeft Sicilië ook geëxperimenteerd met internationale variëteiten, zoals de Chardonnay, de Syrah en de Cabernet Sauvignon. Deze druivensoorten gedijen goed in het mediterrane klimaat en voegen diversiteit toe aan het wijnlandschap van Sicilië.

De wijngaarden van Sicilië zijn vaak gelegen in heuvelachtige gebieden, met uitzicht op de azuurblauwe zee en omringd door historische bezienswaardigheden. Het warme mediterrane klimaat met zijn lange zonnige dagen en koele nachten, in combinatie met de vulkanische bodems, creëert een uniek terroir dat de wijnen van Sicilië hun eigenheid geeft.

Een bezoek aan Sicilië biedt de mogelijkheid om de prachtige landschappen te verkennen, van de actieve vulkaan de Etna tot de prachtige stranden aan de kust. Proef de lokale culinaire specialiteiten, zoals de arancini (gefrituurde rijstballetjes), de caponata (zoetzuur groentegerecht) en de verse zeevruchten. Ontdek de rijke geschiedenis van de regio door een bezoek te brengen aan de oude Griekse tempels en de barokke steden zoals Palermo en Siracusa.

Sicilië is een regio vol contrasten, waar oude tradities samenkomen met moderne innovatie. De wijnen van Sicilië weerspiegelen de rijkdom van het land en de passie van de wijnmakers, en bieden een onvergetelijke smaakervaring voor elke wijnliefhebber.

Proef de betoverende wijnen van Sicilië en laat je meevoeren op een culinaire reis door deze bijzondere regio.