Umbrië

Umbrië, ook wel bekend als het groene hart van Italië, is een wijnregio die wordt gekenmerkt door zijn betoverende heuvellandschap, historische steden en verrukkelijke wijnen. Deze regio staat misschien niet zo bekend als zijn buren Toscane en Lazio, maar heeft een rijke wijntraditie en produceert enkele buitengewone wijnen.

Umbrië staat vooral bekend om zijn rode wijnen, waarbij de Sagrantino-druif de trots van de regio is. Sagrantino is een inheemse druivensoort die intense en krachtige wijnen voortbrengt met een diepe kleur, rijke aroma’s van rijp fruit, specerijen en kruiden, en stevige tannines. Deze wijnen hebben vaak een uitstekend verouderingspotentieel en worden beschouwd als een van de meest complexe en gestructureerde wijnen van Italië.

Een andere belangrijke druivensoort in Umbrië is de Sangiovese, die wijnen oplevert met een goede zuurgraad, tonen van rood fruit en een medium body. Deze wijnen zijn toegankelijker en gemakkelijker drinkbaar dan de krachtige Sagrantino, maar bieden nog steeds een uitstekende kwaliteit en karakter.

Voor witte wijnen is de Trebbiano Spoletino de meest opvallende druivensoort in Umbrië. Deze druif levert frisse en aromatische wijnen op met tonen van citrusvruchten, bloemen en kruiden. De wijnen zijn levendig, verfrissend en passen perfect bij de lokale keuken.

De wijngaarden van Umbrië zijn vaak gelegen op heuvels en hellingen, omringd door olijfgaarden en cipressen. Het milde klimaat met zijn warme zomers en milde winters, de vruchtbare bodems en de nabijheid van het Trasimeense meer creëren ideale omstandigheden voor de wijnbouw.

Een bezoek aan Umbrië biedt de mogelijkheid om de charmante steden zoals Perugia, Assisi en Orvieto te verkennen, de middeleeuwse kastelen en kerken te bewonderen en te genieten van de rust en de schoonheid van het platteland. Proef de lokale culinaire specialiteiten, zoals de umbrische salami, de truffels, de pecorino-kaas en de olijfolie, en ontdek de perfecte harmonie tussen de wijnen en de gerechten.

Umbrië is een regio vol warmte, tradities en gastvrijheid. De wijnen van Umbrië weerspiegelen het karakter van het land en de passie van de wijnmakers, en bieden een unieke en smaakvolle ervaring voor elke wijnliefhebber.

Proef de schoonheid van Umbrië en laat je betoveren door de prachtige wijnen en de bijzondere sfeer van deze regio.