Valle d’Aosta

Valle d’Aosta, gelegen in het noordwesten van Italië aan de voet van de imposante Alpen, is een wijnregio die wordt gekenmerkt door zijn adembenemende berglandschap, rijke culturele erfgoed en unieke wijnen. Ondanks zijn kleine omvang heeft Valle d’Aosta een lange geschiedenis in de wijnproductie en biedt het een scala aan interessante inheemse druivensoorten en wijnstijlen.

De regio Valle d’Aosta is vooral bekend om zijn witte wijnen, die frisheid, levendigheid en een uitgesproken alpien karakter hebben. Een van de meest prominente inheemse druivensoorten in Valle d’Aosta is de Petit Rouge, die wijnen voortbrengt met een robijnrode kleur, aroma’s van rood fruit, kruiden en een levendige zuurgraad. Deze rode wijnen zijn meestal licht tot medium bodied en hebben een uitnodigende drinkbaarheid.

Een andere belangrijke druivensoort in Valle d’Aosta is de Prié Blanc, die wordt gebruikt om de beroemde witte wijn Blanc de Morgex et de La Salle te produceren. Deze wijn, gemaakt van 100% Prié Blanc, heeft een lichte strogele kleur, delicate aroma’s van witte bloemen en citrusvruchten, en een verfrissende zuurgraad. Het is een uitstekende keuze voor liefhebbers van elegante en verfijnde witte wijnen.

Naast de Petit Rouge en de Prié Blanc worden er in Valle d’Aosta ook andere inheemse druivensoorten verbouwd, zoals de Fumin, de Cornalin, de Mayolet en de Petite Arvine. Elk van deze druivensoorten draagt bij aan de unieke smaakprofielen van de wijnen uit de regio en weerspiegelt het erfgoed en de tradities van Valle d’Aosta.

De wijngaarden van Valle d’Aosta zijn gelegen op steile hellingen en terrassen, op verschillende hoogtes, waardoor de wijnbouw een uitdagende maar tegelijkertijd fascinerende onderneming is. Het alpine klimaat met zijn koele zomers en strenge winters, de goed doorlatende bodems en de blootstelling aan de zon dragen allemaal bij aan de karakteristieke eigenschappen van de wijnen.

Een bezoek aan Valle d’Aosta biedt de mogelijkheid om te genieten van de ongerepte natuur, de charmante dorpjes en de rijke gastronomie. Proef de lokale culinaire specialiteiten, zoals de fontina-kaas, de lardo d’Arnad (gerijpt spek), de polenta en de regionale vleeswaren, en ontdek de perfecte combinatie tussen de wijnen en de gerechten.

Valle d’Aosta is een regio waar traditie, natuurlijke schoonheid en wijn samenkomen. De wijnen van Valle d’Aosta zijn een eerbetoon aan de unieke omgeving en de passie van de wijnmakers, en bieden een bijzondere en authentieke smaakbeleving voor elke wijnliefhebber.

Proef de magie van Valle d’Aosta en laat je verrassen door de unieke wijnen en de betoverende sfeer van deze bijzondere regio.