Alentejo

De Alentejo is een prachtige wijnregio gelegen in het zuiden van Portugal. Met zijn uitgestrekte vlaktes, glooiende heuvels en mediterraan klimaat is de Alentejo een ideale plek voor wijnbouw. Deze regio is bekend om zijn unieke wijnen en heeft een lange geschiedenis van wijnproductie.

In de Alentejo worden zowel rode als witte wijnen geproduceerd, maar het zijn vooral de rode wijnen die bekendheid genieten. De rode wijnen uit de Alentejo staan bekend om hun volle body, rijke smaken en uitstekende kwaliteit. Druivenrassen zoals Aragonez (ook bekend als Tempranillo), Trincadeira en Alicante Bouschet gedijen goed in de warme en droge omstandigheden van de regio. Deze druiven leveren wijnen op met diepe kleuren, complexe aroma’s van rijp fruit en kruidige tonen, en een goede structuur.

Naast rode wijnen worden er ook witte wijnen geproduceerd in de Alentejo. Witte druivenrassen zoals Antão Vaz, Arinto en Roupeiro worden gebruikt om verfrissende en aromatische witte wijnen te maken. Deze wijnen vertonen vaak tonen van citrusvruchten, tropisch fruit en bloemige aroma’s.

Wat de Alentejo-regio extra bijzonder maakt, is de traditionele wijnbereiding en het respect voor het land. Veel wijnboeren in de Alentejo hanteren nog steeds ambachtelijke methoden en werken in harmonie met de natuur om de beste kwaliteit druiven te verbouwen. Dit komt tot uiting in de wijnen, die de unieke kenmerken van het terroir weerspiegelen.

Een bezoek aan de Alentejo is een ware traktatie voor wijnliefhebbers. Je kunt de pittoreske wijngaarden verkennen, deelnemen aan proeverijen bij lokale wijnhuizen en genieten van de gastvrijheid van de lokale bevolking. De Alentejo biedt ook andere attracties, zoals historische stadjes, uitstekende gastronomie en adembenemende landschappen.

Als je op zoek bent naar wijnen met karakter en authenticiteit, is de Alentejo een regio die je zeker niet mag missen. De combinatie van het warme klimaat, de vruchtbare bodems en de passie van de wijnmakers resulteert in wijnen van hoge kwaliteit die zowel lokaal als internationaal erkend worden. Proost op de prachtige wijnen van de Alentejo!