Bairrada

Bairrada is een prachtige wijnregio gelegen in het noorden van Portugal, bekend om zijn karakteristieke wijnen en traditionele wijnbereiding. Deze regio staat vooral bekend om zijn rode wijnen, maar produceert ook uitstekende mousserende en witte wijnen.

Het klimaat in Bairrada wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan, met milde winters en warme zomers. De regio heeft een unieke bodemstructuur met een combinatie van kalksteen, klei en zand, wat bijdraagt aan de complexiteit en mineraliteit van de wijnen.

De meest prominente druivensoort in Bairrada is de Baga. Deze inheemse druif gedijt goed in de regio en geeft intense, krachtige rode wijnen met een uitstekende structuur en tannines. De Baga-druif heeft een dikte schil, waardoor de wijnen een diepe kleur en een kenmerkend aroma van rood fruit en kruiden hebben. Naast Baga worden ook andere druivenrassen zoals Touriga Nacional en Alfrocheiro gebruikt om complexe rode wijnen te produceren.

Bairrada staat ook bekend om zijn mousserende wijnen, die worden geproduceerd volgens de traditionele methode, vergelijkbaar met champagne. Deze wijnen, bekend als “espumante”, zijn fris, levendig en hebben een fijne mousse. Ze worden vaak gemaakt van de Baga-druif en hebben een verrassende complexiteit en elegantie.

Naast rode en mousserende wijnen produceert Bairrada ook witte wijnen van druivenrassen zoals Bical, Arinto en Maria Gomes. Deze witte wijnen zijn fris, levendig en tonen tonen van citrusvruchten en witte bloemen. Ze vormen een perfecte aanvulling op de regionale gastronomie.

Een bezoek aan Bairrada biedt de mogelijkheid om te genieten van de prachtige wijnen, de lokale keuken en de gastvrijheid van de wijnmakers. Er zijn verschillende wijnhuizen en wijnroutes om te verkennen, waarbij je de kans krijgt om de wijngaarden te bezoeken, wijnkelders te ontdekken en uiteraard de wijnen te proeven.

Bairrada is een regio met een rijke wijntraditie en een uniek karakter. De wijnen uit deze regio behoren tot de beste van Portugal en worden steeds meer gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld. Proef de intense smaken, ontdek de traditionele wijnbereiding en geniet van de bijzondere wijnen van Bairrada.