Dão

Dão is een prachtige wijnregio gelegen in het centrale deel van Portugal. Het gebied staat bekend om zijn elegante en verfijnde wijnen, die worden geproduceerd vanuit een verscheidenheid aan inheemse druivenrassen. De regio heeft een rijke geschiedenis in de wijnbouw en wordt beschouwd als een van de oudste wijnproducerende regio’s van het land.

Het klimaat in Dão wordt beïnvloed door de Serra da Estrela, het hoogste gebergte van Portugal. De wijngaarden bevinden zich op verschillende hoogtes en de bodems zijn voornamelijk granietachtig, wat bijdraagt aan de karakteristieke kenmerken van de wijnen.

De rode wijnen uit Dão staan bekend om hun elegantie en structuur. Ze worden voornamelijk geproduceerd van druivenrassen zoals Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz en Jaen. Deze druiven leveren wijnen op met een dieprode kleur, verfijnde aroma’s van rijp rood fruit, bloemen en kruiden, en een goede zuurgraad. De wijnen hebben vaak een uitstekend bewaarpotentieel en kunnen zich prachtig ontwikkelen met de tijd.

Naast rode wijnen produceert Dão ook witte en mousserende wijnen. De witte wijnen zijn fris, levendig en tonen tonen van citrusvruchten, witte bloemen en soms een vleugje mineraliteit. De mousserende wijnen, bekend als “espumante”, zijn elegant en verfijnd, met fijne bubbels en complexe aroma’s.

Een bezoek aan Dão is een ontdekkingsreis door een schilderachtig landschap, met glooiende heuvels bedekt met wijngaarden en pittoreske dorpjes. Je kunt de wijnboerderijen bezoeken, deelnemen aan proeverijen en meer te weten komen over de traditionele wijnbereidingstechnieken die in de regio worden gebruikt.

Dão-wijnen worden gekenmerkt door hun authenticiteit, karakter en kwaliteit. Ze behoren tot de beste wijnen van Portugal en worden zowel nationaal als internationaal hoog gewaardeerd. Proef de prachtige wijnen van Dão en ontdek waarom deze regio een ware schat is voor wijnliefhebbers.