Douro

Douro is een iconische wijnregio gelegen in het noorden van Portugal, langs de oevers van de gelijknamige rivier. Deze regio is wereldberoemd om zijn portwijnen, maar produceert ook uitstekende stille wijnen van hoge kwaliteit. Het Douro-landschap staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn unieke schoonheid en historische betekenis.

Het Douro-gebied heeft een uitdagend terroir, met steile hellingen en arme bodems. De wijngaarden bevinden zich op terrassen die zijn aangelegd op de heuvels, waardoor er een optimale blootstelling aan zonlicht is. Dit, samen met de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, draagt bij aan de intense aroma’s en de complexiteit van de wijnen.

Douro staat vooral bekend om zijn portwijnen, een versterkte wijnsoort die wereldwijd wordt gewaardeerd. Portwijnen worden geproduceerd van druivenrassen zoals Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca en vele andere. De wijnen hebben een rijke zoetheid, intense smaken van gedroogd fruit, chocolade en specerijen, en een lange, volle afdronk.

Naast portwijnen produceert Douro ook stille wijnen, die steeds meer erkenning krijgen. Deze wijnen, ook wel “Douro-wijnen” genoemd, worden geproduceerd volgens dezelfde strenge kwaliteitsnormen als portwijnen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, variërend van fris en fruitig tot complex en gestructureerd. De witte Douro-wijnen worden vaak gemaakt van druivenrassen zoals Viosinho, Rabigato en Gouveio, terwijl de rode Douro-wijnen profiteren van druivenrassen zoals Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz.

Een bezoek aan Douro is een onvergetelijke ervaring. Je kunt genieten van adembenemende uitzichten op de wijngaarden en de rivier, deelnemen aan proeverijen in historische wijnhuizen en meer te weten komen over de eeuwenoude tradities van wijnbereiding in de regio.

Douro-wijnen zijn synoniem geworden voor kwaliteit, traditie en elegantie. Of je nu een liefhebber bent van portwijnen of wilt genieten van de prachtige stille wijnen, Douro zal je zeker betoveren met zijn unieke karakter en rijke smaken.