Lisboa

Lisboa, voorheen bekend als Estremadura, is een veelzijdige wijnregio gelegen in het westen van Portugal, rondom de hoofdstad Lissabon. Deze regio heeft een lange geschiedenis in de wijnbouw en staat bekend om zijn gevarieerde wijnen, van sprankelende witte wijnen tot rijke rode wijnen.

Het klimaat in Lisboa wordt beïnvloed door zowel de Atlantische Oceaan als de nabijgelegen rivier de Taag. Dit zorgt voor milde temperaturen, verkoelende zeewind en een aanzienlijke neerslag gedurende het hele jaar. De bodems variëren van zandig in de kustgebieden tot klei en kalksteen in het binnenland, waardoor een diversiteit aan terroirs ontstaat.

In Lisboa worden zowel inheemse druivenrassen als internationale variëteiten verbouwd. Voor de witte wijnen zijn druivenrassen zoals Arinto, Fernão Pires en Vital belangrijk. Deze wijnen zijn verfrissend, levendig en vertonen tonen van citrusvruchten, tropisch fruit en bloemen. De rode wijnen worden geproduceerd van druivenrassen zoals Touriga Nacional, Castelão en Aragonez. Ze hebben vaak een dieprode kleur, aroma’s van rijp rood fruit en kruidige tonen, en een goede structuur.

Naast stille wijnen produceert Lisboa ook sprankelende wijnen, bekend als “vinho espumante”. Deze mousserende wijnen worden geproduceerd volgens de traditionele methode, vergelijkbaar met champagne, en zijn een geweldige keuze voor speciale gelegenheden.

Een bezoek aan Lisboa biedt niet alleen de mogelijkheid om te genieten van de heerlijke wijnen, maar ook om de bruisende stad Lissabon te verkennen, met zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en bruisende culinaire scene. Daarnaast zijn er in de regio tal van wijnhuizen en wijngaarden die je kunt bezoeken, waar je de lokale wijnen kunt proeven en meer kunt leren over de wijnbereiding in Lisboa.

Of je nu op zoek bent naar verfrissende witte wijnen, rijke rode wijnen of sprankelende mousserende wijnen, Lisboa heeft voor elk wat wils. Proef de diversiteit en ontdek de unieke smaken van deze bijzondere wijnregio.