Minho

Minho, ook wel bekend als Vinho Verde, is een verfrissende wijnregio gelegen in het noordwesten van Portugal, grenzend aan Spanje. Deze regio staat bekend om zijn lichte, levendige en aromatische wijnen die perfect zijn voor warme zomerdagen.

Het klimaat in Minho wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan en heeft invloeden van zowel het maritieme als het continentale klimaat. De regio ontvangt voldoende neerslag en heeft een milde temperatuur gedurende het jaar. Deze omstandigheden, in combinatie met de vruchtbare granieten bodems, creëren een ideaal terroir voor de productie van Vinho Verde-wijnen.

Vinho Verde-wijnen worden voornamelijk gemaakt van inheemse druivenrassen, zoals Alvarinho, Loureiro, Trajadura en Arinto. Deze druiven leveren frisse, fruitige en licht sprankelende wijnen op met een lage alcoholgraad. Vinho Verde-wijnen hebben vaak een bleekgele kleur en vertonen aroma’s van groene appel, citrusvruchten, bloemen en soms een vleugje mineraliteit.

Wat Vinho Verde-wijnen uniek maakt, is hun levendige zuurgraad en lichte sprankeling, die een verfrissend en dorstlessend karakter geeft. Ze zijn heerlijk als aperitief en gaan goed samen met lichte gerechten, salades, vis en schelpdieren.

Naast de witte Vinho Verde-wijnen produceert de regio ook enkele rode en rosé wijnen. Deze wijnen zijn meestal licht en fruitig van karakter, met tonen van rood fruit en een verfrissende zuurgraad.

Een bezoek aan Minho biedt de mogelijkheid om de prachtige wijngaarden te verkennen, traditionele wijnhuizen te bezoeken en te genieten van de gastvrijheid van de lokale wijnmakers. De regio staat ook bekend om zijn prachtige landschap, historische steden en rijke culinaire tradities.

Vinho Verde-wijnen zijn synoniem geworden voor frisheid, levendigheid en zomerse genoegens. Proef de sprankelende aroma’s, geniet van de verfrissende smaken en ontdek waarom Vinho Verde een geliefde wijnkeuze is, zowel in Portugal als daarbuiten.