Península de Setúbal

Península de Setúbal is een betoverende wijnregio gelegen ten zuiden van Lissabon, aan de oevers van de rivier de Taag. Deze regio staat bekend om zijn uitstekende rode wijnen, zoete muskaatwijnen en versterkte wijnen, die allemaal profiteren van het gunstige klimaat en de vruchtbare bodems.

Het mediterrane klimaat van Península de Setúbal, met warme zomers en milde winters, zorgt voor een ideale groeiomgeving voor de druiven. De wijngaarden liggen op glooiende heuvels en terrassen, waar de druiven optimaal kunnen rijpen en hun volle potentieel kunnen bereiken.

De meest prominente druivenrassen in Península de Setúbal zijn de inheemse rassen Castelão, Aragonez (ook bekend als Tempranillo) en Moscatel de Setúbal. Deze druiven leveren wijnen op met unieke karakteristieken en smaakprofielen.

De rode wijnen uit Península de Setúbal zijn vaak vol en krachtig, met rijpe tannines en intense aroma’s van rijp rood fruit, specerijen en cacao. Deze wijnen hebben een goede structuur en een lange afdronk. De zoete muskaatwijnen, gemaakt van de Moscatel de Setúbal-druif, zijn weelderig en aromatisch, met tonen van citrusvruchten, bloemen en honing. Ze vormen een uitstekende keuze als dessertwijn of als aperitief.

Naast rode en zoete wijnen produceert Península de Setúbal ook versterkte wijnen, vergelijkbaar met de beroemde portwijnen uit de Douro-regio. Deze wijnen, bekend als “Moscatel de Setúbal”, hebben een rijke zoetheid, complexe aroma’s en een evenwichtige zuurgraad. Ze worden beschouwd als een van de beste versterkte wijnen van Portugal.

Een bezoek aan Península de Setúbal biedt de mogelijkheid om de prachtige wijngaarden te verkennen, wijnkelders te bezoeken en te genieten van de rijke tradities van de regio. Daarnaast kun je ook genieten van de lokale keuken, met gerechten die uitstekend samengaan met de wijnen van de streek.

Península de Setúbal is een wijnregio met een rijke geschiedenis en een uniek karakter. De wijnen uit deze regio zijn geliefd vanwege hun kwaliteit, diversiteit en smaakvolle nuances. Proef de rijkdom van Península de Setúbal en ontdek waarom deze regio een belangrijke bijdrage levert aan de wijntraditie van Portugal.