Tejo

Tejo, voorheen bekend als Ribatejo, is een fascinerende wijnregio gelegen in het midden van Portugal, aan de oevers van de rivier de Tejo. Deze regio staat bekend om zijn gevarieerde wijnen, historische wijntradities en prachtige landschappen.

Het klimaat in Tejo wordt beïnvloed door zowel het maritieme als het continentale klimaat. De wijngaarden bevinden zich op vruchtbare vlaktes en glooiende heuvels, met bodems die variëren van klei en kalksteen tot zand en graniet. Deze diverse terroirs dragen bij aan de rijke verscheidenheid aan wijnen die in Tejo worden geproduceerd.

Tejo is de thuisbasis van zowel inheemse Portugese druivenrassen als internationale variëteiten. Voor rode wijnen worden druivenrassen zoals Touriga Nacional, Castelão, Trincadeira en Alicante Bouschet gebruikt. Deze wijnen zijn vaak robuust, krachtig en hebben tonen van rijp rood fruit, kruiden en chocolade. De witte wijnen worden meestal gemaakt van druivenrassen zoals Fernão Pires, Arinto en Verdelho, en hebben een fris, fruitig en bloemig karakter.

Naast rode en witte wijnen produceert Tejo ook rosé wijnen en enkele versterkte wijnen. Deze wijnen weerspiegelen de diversiteit van de regio en bieden een breed scala aan smaakervaringen.

Een bezoek aan Tejo biedt de mogelijkheid om de rijke geschiedenis en tradities van de wijnbouw te ontdekken. Je kunt de wijngaarden verkennen, deelnemen aan proeverijen en meer te weten komen over de ambachtelijke wijnbereidingstechnieken die in de regio worden gebruikt. Daarnaast kun je genieten van de prachtige natuurlijke omgeving, met rivieren, bossen en schilderachtige dorpjes.

Tejo-wijnen staan bekend om hun kwaliteit, betaalbaarheid en veelzijdigheid. Of je nu een liefhebber bent van rode wijnen, witte wijnen, rosé wijnen of versterkte wijnen, Tejo heeft voor elk wat wils. Proef de diversiteit en ontdek de unieke smaken van deze boeiende wijnregio.