Trás-os-Montes

Trás-os-Montes, wat “achter de bergen” betekent, is een indrukwekkende wijnregio gelegen in het noordoosten van Portugal, grenzend aan Spanje. Deze regio staat bekend om zijn ruige landschap, historische wijntradities en unieke wijnen.

Het klimaat in Trás-os-Montes is continentaal, met hete zomers en koude winters. De wijngaarden bevinden zich op hoogtes variërend van 400 tot 800 meter boven zeeniveau, waardoor de druiven kunnen profiteren van de koele nachten en warme dagen. De bodems in dit gebied zijn voornamelijk granietachtig, wat bijdraagt aan de mineraliteit en complexiteit van de wijnen.

Trás-os-Montes produceert zowel rode als witte wijnen van hoge kwaliteit. De rode wijnen worden voornamelijk gemaakt van inheemse druivenrassen zoals Touriga Nacional, Tinta Roriz en Tinta Barroca. Deze wijnen hebben vaak een diepe kleur, stevige tannines en tonen van rijp rood fruit, specerijen en aardse aroma’s. De witte wijnen worden geproduceerd van druivenrassen zoals Malvasia Fina, Viosinho en Gouveio, en hebben een fris, fruitig en bloemig karakter.

Wat Trás-os-Montes echt uniek maakt, zijn de vergeten druivenrassen die hier worden verbouwd. Druivenrassen zoals Bastardo, Mourisco Tinto en Donzelinho Tinto worden met veel passie en toewijding gekoesterd, en leveren wijnen op met onderscheidende smaken en persoonlijkheid.

Een bezoek aan Trás-os-Montes biedt de mogelijkheid om de prachtige wijngaarden te verkennen, lokale wijnhuizen te bezoeken en te genieten van de warme gastvrijheid van de lokale wijnmakers. Je kunt ook genieten van de spectaculaire natuurlijke schoonheid van het gebied, met bergen, valleien en charmante dorpjes.

Trás-os-Montes-wijnen zijn een ware ontdekking voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe smaakervaringen en unieke karakteristieken. Proef de authentieke wijnen uit deze regio en ontdek waarom Trás-os-Montes een plek van bewondering en verrassing is in de Portugese wijnwereld.