Aragón

Aragón, gelegen in het noordoosten van Spanje, is een wijnregio met een rijke geschiedenis, diverse landschappen en een opwindende wijntraditie. Deze regio staat bekend om zijn karaktervolle wijnen, die zowel rode, witte als rosé varianten omvatten. Aragón herbergt enkele van de oudste wijngaarden van Spanje en heeft een scala aan inheemse druivensoorten die uniek zijn voor de regio.

Een van de bekendste druivensoorten uit Aragón is Garnacha (Grenache), die gedijt in het droge klimaat en de arme bodems van de regio. Garnacha is een rode druif die wijnen voortbrengt met een diepe kleur, volle body en intense fruitigheid. De wijnen hebben vaak aroma’s van rijpe bessen, kruiden en aardse tonen, en worden gekenmerkt door zachte tannines en een goede balans. Garnacha is een belangrijke component in veel rode blends uit Aragón en wordt ook gebruikt voor de productie van roséwijnen.

Een andere opvallende druivensoort in Aragón is Macabeo, die wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen. Macabeo levert wijnen op met een frisse zuurgraad, bloemige aroma’s en tonen van citrusvruchten en perzik. Deze wijnen zijn levendig en verfrissend, perfect voor warme zomerdagen.

Naast Garnacha en Macabeo worden er in Aragón ook andere druivensoorten verbouwd, zoals Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Elk van deze variëteiten draagt bij aan de diversiteit van de wijnen uit de regio en voegt een eigen karakter toe aan de wijnstijlen.

De wijngaarden van Aragón zijn verspreid over verschillende subregio’s, waaronder Somontano, Campo de Borja, Cariñena en Calatayud. Elk van deze subregio’s heeft zijn eigen microklimaat en bodemkenmerken, wat resulteert in verschillende stijlen van wijnen. Van de bergachtige landschappen van Somontano tot de vlaktes van Cariñena, Aragón biedt een gevarieerd palet aan wijnen.

Een bezoek aan Aragón biedt de mogelijkheid om de prachtige natuur te verkennen, met de Pyreneeën in het noorden en de uitgestrekte vlaktes in het zuiden. Ontdek charmante middeleeuwse dorpjes, geniet van de lokale gastronomie en proef de heerlijke wijnen van de regio. Aragón staat ook bekend om zijn traditionele feesten, zoals het beroemde wijnfestival in de stad Cariñena, waar je kunt genieten van de vreugde en het enthousiasme van de lokale bevolking.

Aragón is een regio vol trots, tradities en verrukkelijke wijnen. De wijnen van Aragón weerspiegelen de authentieke smaken en de passie van de wijnmakers, en bieden een unieke en smaakvolle ervaring voor elke wijnliefhebber.