Asturië

Asturië, gelegen in het noorden van Spanje aan de Cantabrische Zee, is een betoverende wijnregio met een adembenemend landschap, een rijke cultuur en een bloeiende wijntraditie. Deze regio staat bekend om zijn groene valleien, indrukwekkende bergen en de invloed van de zee, wat zorgt voor unieke omstandigheden voor wijnbouw.

Asturië heeft een lange geschiedenis in de wijnproductie, waarbij de inheemse druivensoorten de hoofdrol spelen. Een van de meest opvallende druivensoorten in Asturië is de Albarín Blanco, die wijnen oplevert met frisse zuren, levendige citrusaroma’s en florale tonen. De Albarín Blanco gedijt goed in het Atlantische klimaat van Asturië, met zijn milde zomers en vochtige omstandigheden.

Een andere belangrijke druivensoort in Asturië is de Mencía, een rode druif die wijnen voortbrengt met een medium body, levendige rode fruitaroma’s en een verfrissende zuurgraad. Deze wijnen zijn toegankelijk en evenwichtig, perfect om te genieten bij lokale gerechten en om de frisheid van de regio te weerspiegelen.

Asturië is ook bekend om zijn ciderproductie. Cider, of “sidra” in het Spaans, is een traditionele drank die wordt gemaakt van de lokale appelvariëteiten. Ciderhuizen, ook wel “sidrerías” genoemd, zijn populaire ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen om van cider te genieten. Het schenken van cider is een ceremoniële handeling waarbij de ober de cider van grote hoogte in het glas giet om lucht in de drank te brengen en de smaken te verbeteren. Het proeven van cider is een leuke en unieke ervaring die je niet mag missen als je Asturië bezoekt.

Naast wijn en cider biedt Asturië ook een scala aan culinaire hoogstandjes, zoals verse zeevruchten, ambachtelijke kazen, bonenstoofpot en lokale vleeswaren. De regionale keuken weerspiegelt de rijke tradities en de verbondenheid met de natuurlijke omgeving.

Een bezoek aan Asturië biedt de mogelijkheid om te genieten van de prachtige kustlijn, de charmante dorpjes en de adembenemende berglandschappen. Verken de Picos de Europa, ontdek de historische steden zoals Oviedo en Gijón, en maak kennis met de gastvrije lokale bevolking. Asturië is een regio waar natuur, cultuur en gastronomie samenkomen en waar je kunt genieten van de authentieke smaken en de unieke wijnen van de regio.

Proef de schoonheid van Asturië en laat je betoveren door de verrukkelijke wijnen en de bijzondere sfeer van deze regio.