Murcia

Murcia, gelegen in het zuidoosten van Spanje, is een opkomende wijnregio die steeds meer erkenning krijgt voor zijn kwaliteitswijnen. De regio heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters, en profiteert van de nabijheid van de Middellandse Zee. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor de wijnbouw.

Een van de meest voorkomende druivensoorten in Murcia is Monastrell, ook bekend als Mourvèdre. Deze druif gedijt goed in het warme klimaat en de droge bodems van de regio. Monastrell-wijnen uit Murcia staan bekend om hun diepe kleur, rijke smaken en stevige tannines. Ze hebben vaak tonen van rijp donker fruit, kruiden en aardse aroma’s. Deze wijnen hebben een uitstekend verouderingspotentieel en kunnen zich ontwikkelen tot complexe en elegante creaties.

Naast Monastrell worden er ook andere druivensoorten verbouwd in Murcia, zoals Syrah, Garnacha en Cabernet Sauvignon. Deze druiven voegen hun eigen karakter toe aan de wijnen en creëren diversiteit in smaakprofielen.

Een belangrijk wijngebied in Murcia is Jumilla, dat internationaal bekendheid heeft verworven. Jumilla staat bekend om zijn krachtige rode wijnen op basis van Monastrell. Deze wijnen hebben een uitstekende balans tussen rijp fruit, kruiden en structuur. Naast rode wijnen produceert Jumilla ook enkele elegante witte en roséwijnen, die frisheid en levendigheid bieden.

Een bezoek aan Murcia biedt de mogelijkheid om de wijngaarden te verkennen, de wijnproductieprocessen te ontdekken en te genieten van proeverijen van de lokale wijnen. Daarnaast heeft de regio ook een rijke culinaire traditie, met gerechten zoals zarangollo (een lokale groenteschotel), arroz y conejo (rijst met konijn) en paparajotes (gefrituurde citroenblaadjes met suiker).

De wijnen van Murcia weerspiegelen het unieke terroir van de regio en de passie van de wijnmakers. Ze bieden een smaakvolle en authentieke ervaring voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe ontdekkingen.