Navarra

Navarra, gelegen in het noorden van Spanje, is een veelzijdige wijnregio die bekend staat om zijn diverse wijnen en landschappen. De regio heeft een rijke geschiedenis van wijnproductie en combineert traditie met innovatie om wijnen van hoge kwaliteit te produceren.

Een van de kenmerken van Navarra is de diversiteit aan microklimaten en bodemtypen. Vanwege de geografische ligging tussen de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën, varieert het klimaat in Navarra van maritiem tot continentaal, waardoor verschillende druivensoorten kunnen gedijen. De bodem bestaat uit klei, kalksteen en grind, wat bijdraagt aan de complexiteit en karakter van de wijnen.

Navarra produceert zowel rode als witte wijnen, waarbij rode wijnen het grootste deel van de productie uitmaken. De belangrijkste rode druivensoorten in Navarra zijn Tempranillo, Garnacha en Cabernet Sauvignon. Deze druiven leveren wijnen op met een breed scala aan stijlen, van fruitig en fris tot krachtig en complex. De rode wijnen uit Navarra hebben vaak tonen van rijpe bessen, specerijen en aardse aroma’s.

Wat witte wijnen betreft, worden er in Navarra voornamelijk wijnen geproduceerd van de druivensoorten Chardonnay en Viura. Deze witte wijnen zijn fris, levendig en hebben tonen van citrusvruchten, witte bloemen en subtiele kruiden. Ze zijn perfect als aperitief of om te combineren met lichte gerechten.

Een van de meest bekende wijngebieden in Navarra is Ribera Alta, dat bekend staat om zijn rode wijnen op basis van Tempranillo. Deze wijnen hebben een goede structuur, rijp fruit en een evenwichtige zuurgraad. Ribera Baja is een ander belangrijk gebied dat voornamelijk wijnen produceert van Garnacha-druiven, met een nadruk op fruitigheid en frisheid.

Navarra staat ook bekend om zijn roséwijnen, die in de regio “rosado” worden genoemd. Deze roséwijnen zijn vaak levendig, fruitig en verfrissend, en worden gemaakt van zowel rode als witte druivensoorten.

Een bezoek aan Navarra biedt de mogelijkheid om de prachtige wijngaarden te verkennen, de lokale wijnproductieprocessen te ontdekken en te genieten van proeverijen van de Navarrese wijnen. Daarnaast heeft de regio een rijke culinaire traditie, met gerechten zoals pintxos (lokale tapas), lamsvlees en kaas.

De wijnen van Navarra zijn een weerspiegeling van het unieke terroir en de passie van de wijnmakers. Ze bieden een smaakvolle en gevarieerde ervaring voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe ontdekkingen.