Valencia

Valencia, gelegen aan de oostkust van Spanje, is een prachtige wijnregio met een rijke geschiedenis en een diversiteit aan wijnen. De regio staat bekend om zijn zonnige klimaat, vruchtbare bodems en de invloed van de Middellandse Zee, die samen ideale omstandigheden creëren voor de wijnbouw.

Een van de bekendste druivensoorten uit Valencia is de inheemse druif Bobal. Deze druif gedijt goed in het warme klimaat en levert wijnen op met een diepe kleur, een goede zuurgraad en stevige tannines. De Bobal-wijnen uit Valencia hebben vaak tonen van rijp rood fruit, kruiden en een aardse ondertoon. Naast Bobal worden er ook andere druivensoorten verbouwd in Valencia, zoals Tempranillo, Monastrell en Garnacha, die bijdragen aan de diversiteit van de wijnen.

Een van de meest opvallende wijngebieden in Valencia is Utiel-Requena, gelegen in het binnenland van de regio. Dit gebied staat bekend om zijn rode wijnen op basis van de Bobal-druif. Deze wijnen hebben een uitstekende balans tussen fruitigheid, structuur en levendigheid. Daarnaast produceert Valencia ook witte wijnen, waarbij de druivensoorten Macabeo, Merseguera en Moscatel de meest voorkomende zijn. Deze witte wijnen zijn fris, aromatisch en hebben tonen van citrusvruchten, bloemen en een vleugje kruidigheid.

Een ander bekend wijngebied in Valencia is Alicante, dat zich uitstrekt langs de kustlijn. Alicante staat vooral bekend om zijn zoete en versterkte wijnen, zoals Fondillón. Deze wijn wordt gemaakt van de Monastrell-druif en heeft een lange rijpingstijd, wat resulteert in een diep amberkleurige wijn met complexe aroma’s van gedroogd fruit, specerijen en noten.

Naast het produceren van uitstekende wijnen, heeft Valencia ook een rijke gastronomie. Typische gerechten uit de regio zijn paella (een rijstgerecht met zeevruchten of vlees), fideuà (een pastagerecht vergelijkbaar met paella) en horchata (een verfrissende drank gemaakt van aardamandelen). Deze culinaire hoogstandjes vormen een perfecte aanvulling op de lokale wijnen.

Een bezoek aan Valencia biedt de mogelijkheid om de prachtige wijngaarden te ontdekken, wijnhuizen te bezoeken en te genieten van proeverijen van de Valenciaanse wijnen. Daarnaast heeft de regio ook een rijke cultuur en prachtige stranden, waardoor het een ideale bestemming is voor wijnliefhebbers en vakantiegangers.

De wijnen van Valencia weerspiegelen de unieke kenmerken van de regio en de passie van de wijnmakers. Ze bieden een heerlijke en veelzijdige wijnervaring voor liefhebbers over de hele wereld.